Patientinformation vid Dental implantatbehandling

Bra att veta före implantatoperation:

LOKALBEDÖVNING

Operationen utförs i regel under lokalbedövning. Samma som vid andra tandbehandlingar.

LUGNANDE MEDICIN
Om Du behöver lugnande medicin före operationen kan Du inte köra bil efteråt. Du bör då ha någon som kan följa Dig hem. Det innebär också att Du får stanna på kliniken en stund för att vila efter operationen.

ANTIBIOTIKA, VÄRKTABLETTER
Du kommer att få antibiotika och värktabletter före operationen. Du får också ev. Recept på dessa efter operationen.

KAN JAG ÄTA FÖRE OPERATIONEN?
Före operationen kan du äta som vanligt. I de fall operationen sker under narkos finns speciella förhållningsregler.

 

KÄNSELSTÖRNINGAR EFTER OPERATIONEN

Det är relativt vanligt förekommande med känselstörningar i munslemhinna och läppar direkt efter operationen. Dessa är, med mycket få undantag, av övergående karaktär.

DEN AVTAGBARA PROTESEN
Det är viktigt att implantaten inte belastas eller utsätts för tryck de närmaste 2 veckorna efter operationen. Om operationsområdet belastas för tidigt kan resultatet äventyras. Om Du har protes, kan Du inte använda den förrän Din tandläkare eller kirurg har justerat den. Under den tiden då en eventuell protes inte kan användas finns det möjlighet till sjukskrivning.

HUR LÅNG ÄR LÄKNINGSTIDEN?
Inläkningstiden för implantat är individuell och kan variera mellan 2-6 månader. Detta beror på om det är överkäken eller i underkäken som implantaten är satta. Under denna tid kontrolleras Du av Din tandläkare eller kirurg.

RÖKNING
Det är viktigt att påpeka att rökning kan försämra implantatläkningen.

Att tänka på efter implantatoperationen:

EFTER OPERATIONEN KAN JAG ÄTA SOM VANLIGT DÅ? 
Man bör vänta med att äta till bedövningen har släppt. Undvik att äta hårdtuggad föda. Om du är helt tandlös i den opererade käken bör du äta flytande eller finfördelad föda de närmaste dagarna efter operationen. 


OM DET BÖRJAR BLÖDA VAD GÖR JAG DÅ? 
Ligg med huvudet högt natten efter operationen. En sipprande blödning kan förekomma de närmaste dagarna efter ingreppet. Om blödning skulle uppstå, stoppas den genom att man lägger ett tryckförband. Enklast är att bita på en sammanrullad näsduk ca 30 minuter. Detta upprepas om blödningen inte upphör. Man kan bli svullen och man kan få blåmärken. Detta är helt normalt och försvinner efter en eller ett par veckor. 


ANTIBIOTIKA, VÄRKTABLETTER 
Ev får Du recept på antibiotika och smärtstillande. 


SKÖTSEL AV MUNHYGIEN EFTER OPERATIONEN? 
Munhygien är extra viktig efter operationen. Men det är också viktigt att Du är försiktig och undviker all belastning i operationsområdet. Efter varje måltid sköljes munnen noggrant med vanligt vatten eller saltvatten (ta 2 teskedar bordssalt till en liter vatten). Morgon och kväll skall Du skölja munnen med 10 ml Hexident 1 mg/ml under 1 minut. Det går att köpa receptfritt på apotek. Dina egna tänder borstar Du som vanligt. I kombination med Hexidentsköljning bör tandkräm Zendium användas. 


MIN PROTES NÄR KAN JAG BÖRJA ANVÄNDA DEN? 
För att inte äventyra behandlingsresultatet får Du inte använda Din protes på 2-3 veckor. Din tandläkare/kirurg måste noggrant justera protesen innan den används igen. Det är viktigt att du kontaktar Din käkkirurg om Du undrar över något vad gäller operationen. Kontakta också omgående Din egen tandläkare om protesen skaver eller trycker under inläkningsperioden.

Dental implantat

Dentala implantat användes för första gången för över 40 år sedan. Forskning har utvecklat denna fantastiska metod som idag anses vara en avancerad men rutinmässig metod för att ersätta förlorade tänder. Osseointegration definieras som: “Bildandet av ett direkt gränssnitt mellan ett implantat och ben, utan mellanliggande mjuk vävnad” Ingen ärrvävnad, brosk- eller ligament-fibrer är närvarande mellan benet och implantat yta. Den direkta kontakten mellan benet och implantatet kan verifieras mikroskopiskt.

 

Osseointegration används idag främst inom Käkkirugi, Plastik kirurgi, ÖNH kirurgi och Ortopedi. Precis som alla andra kirurgiska ingrepp, kan det förekomma vissa komplikationer i samband med detta ingrepp såsom blödning, svullnad, infektion, illamående och kräkningar. Det kan också i sällsynta fall förekomma domningar i ansiktet på grund av nervskador. Domningarna kan vara antingen tillfälliga eller, mer sällan, permanenta. I allmänhet är komplikationer förknippade med denna typ operation sällsynta.

Ring oss på 031-45 15 17